Aurantola

Tilan historia

Vain kummitus puuttuu Aurantolasta

Aurantolan kartanon vaiherikas historia tunnetaan jo 1600-luvulta. 1700-luvulla kartanoa hallitsivat Fabritiukset, seuraavalla vuosisadalla Hisingerit. Nykyisin hääkappelina toimiva kaunis punatiilirakennus valmistui v. 1758 viljamakasiiniksi.

Koristeellinen päärakennus on rakennettu 1901 vanhan Herransaaren kartanon paikalle. Vanha kartano paloi hämärissä olosuhteissa jouluyönä 1877. Uuteen taloon asettuivat asumaan kartanon tytär Saima miehensä Artturi Aurannon kanssa. Näin oli Iida-rouva päättänyt jakaessaan Herransaaren kartanon maat kolmeen 700 hehtaarin osaan: yksi kummallekin tyttärelle Saimalle ja Lyydialle ja yksi itselle. Iida asui Herransaaren tilalla Aurantolan naapurissa.

Artturin ja Saiman poika Lauri Auranto jatkoi tilan ja sahan pitämistä. 1970-luvun alussa 700 hehtaarin tila ulosmitattiin. Jäljelle jääneet 12 hehtaaria osti Taisto Nikkinen. Hän korjautti rakennukset ja aloitti Herransaaren mökkien ja saareen johtavan pengertien rakentamisen. 1980-luvulla Aurantola oli jo suosittu lomakylä.

Parin omistajanvaihdoksen jälkeen kenkätehtailijaperhe Sharp Kankaanpäästä osti Aurantolan vappuna 2001. Niin jatkuu iloisten perhejuhlien, leppoisien lomien ja hyvän olon aika Aurantolassa.

Haluatko pitää juhlasi, tilaisuuksesi tai kokouksesi Aurantolassa?

Tutustu tiloihin ja palveluihin →